H Συνέντευξη

 

Είναι σκόπιμο να δημιουργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τον συνομιλητή σας. Βλέμμα ευθύ και άμεσο, χαμόγελο σιγουριάς, μία ζεστή χειραψία είναι πολύ σημαντικά ως προς αυτό. Μπαίνετε στο γραφείο του μελλοντικού σας εργοδότη και σας προσκαλεί να καθίσετε. Η συνέντευξη τώρα μπορεί να ξεκινήσει.

Οι σωστοί κανόνες συμπεριφοράς υπαγορεύουν να προσφέρετε το δεξί σας χέρι όταν θα συναντήσετε κάποιον για πρώτη φορά. Αυτό είναι σημαντικό ειδικά όταν πρόκειται για το άτομο που, αργότερα, μπορεί να υπογράψει την πρόσληψή σας. Μην δώσετε μια χαλαρή χειραψία. Καλύτερα να του σφίξετε πολύ το χέρι ή και να το «ζουλήξετε».

Καθίστε αφού πρώτα σας προσφερθεί μία θέση. Καθίστε άνετα και προσέξτε τη στάση του σώματος σας αποφεύγοντας αδέξιες κινήσεις και εξεζητημένους τρόπους. Καθίστε με τη πλάτη όρθια και ποτέ μην καμπουριάζετε. Σε τελική ανάλυση, η στάση του σώματός σας αντανακλά τη διάθεσή σας. Αν είστε ο τύπος που κάθεται λοξά, τότε κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να καθίσετε σε όρθια στάση για αυτή τη συνέντευξη. Κάθισμα με το σώμα ελαφρά γερμένο προς τα μπρος θεωρείται το πιο κατάλληλο και υποδηλώνει ενεργητικότητα και ενδιαφέρον.

Πάρτε το χρόνο σας και αναλύστε τις σκέψεις σας καθαρά. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η διαδικασία της σκέψης σας, συχνά, τρέχει πιο γρήγορα από τη λεκτική απόδοση της. Με άλλα λόγια, μπορεί να προσπαθείτε να πείτε πάρα πολλά, πολύ γρήγορα. Μειώστε ταχύτητα και ελέγξτε τον εαυτό σας.

Δείξτε ενθουσιασμό και σοβαρότητα. Είναι σημαντικό να είστε χαμογελαστοί και να διατηρείτε οπτική επαφή με το συνομιλητή σας. Φροντίστε με τις απαντήσεις σας να αναδείξετε τα προσόντα και τις δεξιότητες σας και ιδιαίτερα σε σχέση με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Προσέξτε τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε. Προσπαθήστε να εκφράζεστε σωστά, χωρίς γλωσσικά λάθη.

Μιλώντας, για παράδειγμα, αρνητικά για την ηθική εργασίας του πρώην αφεντικού σας, θα κάνει αυτόν τον εργοδότη να σκεφτεί ότι μπορεί να κακολογήσετε και αυτόν στο μέλλον. Θυμηθείτε ότι πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά τι θα πείτε και να αποφεύγετε τις ευερέθιστες καταστάσεις.

Ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για το τι θα σας ρωτήσουν σε μια συνέντευξη επιλογής. Η συνέντευξη όμως είναι συνήθως δομημένη με βάση κάποιες θεματικές ενότητες. Αυτές οι ενότητες συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Ερωτήσεις που αναφέρονται στις σπουδές και τη μέχρι τώρα εκπαίδευσή σας
  • Ερωτήσεις που αναφέρονται στην επαγγελματική σας εμπειρία
  • Ερωτήσεις που αναφέρονται στο χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα σας
  • Ερωτήσεις που αναφέρονται στην προσφερόμενη θέση εργασίας
  • Ερωτήσεις σχετικές με κάποιο θέμα της επικαιρότητας και γενικότερου ενδιαφέροντος.

Για αυτό λοιπόν χαμογελάστε, κοιτάτε στα μάτια το άτομο που θα έχετε απέναντί σας, φανείτε ενθουσιασμένοι για την εταιρεία που επισκέπτεστε και κυρίως προετοιμαστείτε να απαντήστε στις πιθανές ερωτήσεις. 

Βεβαιωθείτε ότι απαντήσατε την ερώτηση. Αν η ερώτηση δεν ήταν σαφής ζητήσετε αποσαφήνιση. Σκεφτείτε την απάντηση που θα δώσετε. Αν δεν ξέρετε κάτι, δηλώστε ότι πρέπει να το σκεφτείτε περισσότερο ή ότι δεν μπορείτε να απαντήσετε εκείνη τη στιγμή. Αν είναι δυνατόν αναπτύξτε τις απαντήσεις σας. Πρέπει να δείξετε τι γνωρίζετε για το θέμα και πως σκέφτεστε.

Μια συνέντευξη είναι αμφίδρομη διαδικασία. Ο εργοδότης προσπαθεί να διαπιστώσει αν ταιριάζετε για αυτήν τη δουλειά και εσείς από τη μεριά σας να δείτε αν η δουλειά ταιριάζει με τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις σας. Ετοιμάστε μια λίστα με ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε σχετικά με την εταιρία και τη θέση. Έτσι θα φανείτε προετοιμασμένοι και το ενδιαφέρον σας θα είναι γνήσιο.

Μια τέτοια λίστα θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πιθανές ερωτήσεις.

Όταν η συνέντευξη φτάσει στο τέλος της, ευχαριστήστε για την συνάντηση και κάντε μία πολύ σύντομη σύνοψη της κουβέντας ώστε να επιβεβαιώσετε το ενδιαφέρον σας για τη θέση. Πείτε ότι πιστεύετε πως τα προσόντα και η προϋπηρεσία σας, σας κάνουν κατάλληλη για τη θέση.

Ρωτήστε πριν φύγετε ποιο είναι το επόμενο βήμα. Πότε να περιμένετε νέα τους, αν θα ακολουθήσει δεύτερη συνέντευξη κ.λ.π. Χαιρετήστε με μία δυνατή και θερμή χειραψία, χαμογελάστε, δώστε την κάρτα σας (αν έχετε προσωπική κάρτα και δεν την έχετε ήδη δώσει).

Στείλτε ένα ευχαριστήριο σημείωμα

Μερικές ημέρες αργότερα, στείλτε μία σύντομη επιστολή μέσω email ή φαξ, ευχαριστώντας για τη συνάντηση και την ευκαιρία να παρουσιάσετε τα προσόντα / τις ικανότητές σας και τονίστε και πάλι το ενδιαφέρον σας για τη συγκεκριμένη θέση. Αυτό αποδεικνύει το ενδιαφέρον σας για τη θέση, και διαβεβαιώνει ότι το όνομά σας θα μείνει στο μυαλό του εργοδότη σας όταν εκείνος θα αξιολογεί την λίστα με τους υποψηφίους. Στο σημείωμα αυτό επαναλάβετε τις ευχαριστίες σας και ενημερώστε τον ότι ανυπομονείτε να λάβετε γρήγορα νέα του. Μην είστε πιεστικοί. Είναι προτιμότερο να δείξετε ενεργό ενδιαφέρον για τη θέση δεδομένου ότι ο εργοδότης θέλει να δει ότι πραγματικά θέλετε την προσφερόμενη θέση

Επιμείνετε

Αν μια επιστολή που σας απαντάει «Ευχαριστούμε, δεν μας κάνετε» σας κάνει να θέλετε να παρατήσετε την αναζήτηση εργασίας, μην απελπίζεστε. Δεν θα βρείτε καινούργια δουλειά μέσα σε μία νύχτα και όλοι οι ειδικοί του χώρου εκτιμούν πως ο μέσος όρος αναζήτησης εργασίας κυμαίνεται από δύο έως δέκα μήνες. Και μην ξεχνάτε: όσο περισσότερα τα «Όχι» τόσο πιο κοντά είστε στο σημαντικό «Ναι».